Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Rosa
“De eerste uitdaging die we moesten aangaan was eenzaamheid.”

Peru is een land in Zuid-Amerika dat bekend staat om Machupicchu, prachtige maagdelijke jungle, kleurrijke bergen en prachtige stranden. Waar we het meest trots op zijn, is onze gastronomie die een mengeling is van Andes-, Europese, Aziatische en Afrikaanse smaken. 
Ik woonde vele jaren in een lagere middenklasse wijk genaamd "Rimac". Het is een van de oudste wijken van de hoofdstad.

Ik ben Rosa, ik ben in 1980 geboren in Lima, de hoofdstad van Peru. Ik ben in 2016 naar Almere gekomen en woon in de Stripheldenbuurt en dit is mijn verhaal.

Mijn jeugd was niet gemakkelijk, ik heb veel materiële ontberingen geleden, ik moest vanaf mijn dertiende werken om mijn alleenstaande moeder met zes kinderen te helpen.  Ik ben de oudste. Mijn studies waren technisch en ik kon ze niet afmaken wegens geldgebrek. Ik heb mezelf kunnen verbeteren dankzij mijn doorzettingsvermogen, mijn verantwoordelijk karakter en mijn werkervaring. 

Toen ik mijn huidige man Bart ontmoette, had ik geen idee dat deze man zoveel in mijn leven zou gaan betekenen. Ik herinner me de dag dat hij kwam logeren in het huis waar ik woonde. De eigenaar was Duits en het was mijn taak om het huis te onderhouden en te beheren. Ik woonde er samen met mijn driejarige zoon, Fabrizio, en mijn broers.

Bart was de eerste gast die we hadden. Bij dat eerste bezoek kon ik alleen met gebarentaal communiceren om hem aanwijzingen te geven: vervoer, of hij suiker in zijn koffie wilde of niet, aanwijzingen over het menu voor het avondeten enz. Het feit dat ik hem op een dag met Fabrizio zag deed mijn hart sneller kloppen. Na zijn vertrek was het Facebook dat ons samenbracht, in lange gesprekken; schrijvend met behulp van google translator en videogesprekken.  Na een paar maanden schreeuwden we onze liefde al de wereld in. 

Het idee was om te trouwen en hij zou in Peru komen wonen; maar dat bleek niet zo gemakkelijk te zijn en zodoende verhuisden we naar Nederland. Daar begon het avontuur en de cultuurschok.

De eerste uitdaging die we moesten aangaan was eenzaamheid. In ons huis in Peru woonden we samen met mijn broers en zussen en mijn grote familie. Ik was niet gewend aan leegte of stilte. In het appartement waren we maar met z'n drieën. Dankzij de taal en mijn fiets, werkte ik als vrijwilliger in een koffiehuis voor bejaarden.

Als moeder was het erg stressvol om die perioden van melancholie en heimwee te ervaren. Wij hadden immers ons land en alles wat onze wereld was verlaten. Het was een hele opgave om de nieuwe taal te leren en te wennen aan zoveel verschillende culturen in mijn buurt. In Peru waren er alleen Peruanen en bijna geen buitenlanders. 

Een van de mooiste dingen die we als stel samen deden was een huis met een tuin zoeken. Deze droom van mijn man vonden we in Almere Buiten in de Stripheldenbuurt. Deze stad ligt dicht bij Amsterdam, wat ideaal is aangezien mijn man daar werkt. 

Het had alles wat we wensten: een huis in een rustige buurt, met een kleine tuin, dicht bij de school, met een zolder die ik gebruik voor mijn Yoga-school. Wat een verschil met het appartement waar we woonden in Amsterdam.  Grappig is dat onze makelaar ons had verteld over het huis in de straat genaamd Dagobertstraat. Onmiddellijk werd mijn zoon Fabrizio enthousiast en zei: "Daar wil ik wonen" - ik denk dat het een teken was.  Almere herbergt meer dan 146 nationaliteiten, wat het perfect maakt voor ons gezin, dat ook een culturele mix is. Hier ken ik veel Latina's die ook getrouwd zijn met een Nederlander zoals ik. Ze zijn een deel van mijn familie geworden.

Het Kotterbos ligt op slechts vijf minuten afstand van ons huis.  En de Kemphaan, een kleine dierentuin met o.a. apen en klimbossen, is mijn favoriete plek om in het weekend met mijn zoon heen te gaan. Almere is meer dan alleen een plek om te wonen, het is ons thuis. Hier heb ik mijn beste vrienden gevonden en mijn dromen zijn uitgekomen, net als mijn yogaschool "Love yourself move".

Ik ben een vrouw met dromen en hoop. Een verhaal, een van duizenden verhalen in Almere. 
 

Contentverzamelaar

Authors

Foto's, Interview en Tekst: Lyla Carrillo - van der Kaaden
Tekst Redactie: Babette Rondón
Fotostudio website: www.101studio.nl