Author

OVER DE AUTEUR EN HET ONTSTAAN VAN HET PROJECT “VROUWEN VAN ALMERE”

Lyla Carrillo Quan - Van der Kaaden groeide op in Guatemala (Latijns-Amerika) en woonde enkele jaren in het buitenland. Lyla deed een opleiding tot onderwijzeres. Na een jaar in de Verenigde Staten te hebben gestudeerd, keerde ze terug naar haar land van herkomst, volgde een studie grafische vormgeving en gaf les in beeldende kunst op een Guatemalteekse middelbare school. 

Vanuit het verlangen om meer te leren over de Europese kunst en cultuur, vertrok ze in 1992 als au pair naar Parijs om de Franse taal te leren en de Europese kunstwerken te zien die ze alleen uit boeken kende. Die zomer, tijdens haar twee maanden durende Interrail "backpacking" reis door Europa, ontmoette ze haar Nederlandse man in een trein.

Haar lot lag in Europa, want haar relatie met Jan hield aan en het paar trouwde eind 1993 in Guatemala. In maart 1994 kwam ze in Maassluis te wonen, waar ze overstapte op een studie Business Administration aan de Webster Universiteit in Leiden, de enige universiteit die in die tijd studies in het Engels aanbood. 

Ze werkte voor een internationaal bedrijf en vervolgens voor de Boliviaanse ambassade in Den Haag. In die periode (1996-1998) ontmoette ze Babette Rondón die op de Peruaanse ambassade werkte. Hun vriendschap mondde uit in een samenwerking bij het huidige project Vrouwen van Almere.

Eind 1998 emigreerde Lyla met haar man naar Guatemala. In haar land vond ze al gauw een baan als assistent bij het ontwikkelingsprogramma van de Nederlandse Ambassade. In deze periode behaalde ze ook haar Master in Internationale Betrekkingen en een postdoctorale studie in Projectevaluatie. Toen de situatie in Guatemala steeds gewelddadiger en onveiliger werd, legde ze zich erbij neer om -inmiddels moeder van 2 kinderen-  opnieuw naar Nederland te emigreren, het land van herkomst van haar man. In 2005 vestigde de familie zich in Almere om een nieuw leven te beginnen. 
 

 

 

In de afgelopen jaren heeft Lyla het voorrecht gehad om vrouwen uit alle hoeken van de wereld met verschillende culturele achtergronden te ontmoeten die, net als zij, naar Nederland zijn gekomen op zoek naar nieuwe mogelijkheden, vrijheid, veiligheid of het volgen van hun nieuwe liefde. In haar contact met hen realiseerde ze zich dat alle migranten een interessant verhaal hebben over hoe ze naar dit land zijn gekomen, wat hen naar de stad Almere heeft gebracht en hoe moeilijk of spannend het was om opnieuw te beginnen. 

Lyla is altijd al geïnteresseerd geweest in kunst en antropologie. Doordat ze zich identificeerde met de migrantenvrouwen, kwam ze op het idee van het project "Vrouwen van Almere", dat een samensmelting van beide is en laat zien hoe divers de stad Almere is en hoe belangrijk de rol van migrantenvrouwen is in deze multiculturele samenleving.  

Het idee achter het project is om de levensgeschiedenis van 50 inwoners van Almere met verschillende nationaliteiten te verzamelen en permanent vast te leggen om deze toegankelijk te maken voor het grote publiek. De collectie zal bestaan uit een aanzienlijk aantal getuigenissen van inwoners van de stad Almere in Nederland. De pilot van het project is Latijns-Amerika.

Lyla woont momenteel in Almere, met haar Nederlandse echtgenoot en 2 kinderen. Ze is momenteel actief als fotograaf, schrijver, trainer en onderzoeker die via haar foto's, workshops, en vrijwilligerswerk de mensen in haar omgeving probeert te helpen. In 2016 richtte ze 101 Studio op, een maatschappelijk betrokken fotostudio met een visie op de toekomst, die ook workshops organiseert. Ze wil de Antropologische Fotografie verder blijven verfijnen, uitbreiden en ontwikkelen. Haar idee is haar vaardigheden in te zetten om met behulp van fotografie en onderzoek, de cultuur en de geschiedenis van haar continent van herkomst en de stad waar ze woont weer te geven.