Top - project

Verhalen over een stad en haar inwoners

Intro-top-fragment

Eenheid in Verscheidenheid

Over het Project

Hoe uniek en bijzonder is het dat dit kleine landje onder de zeespiegel, Nederland, honderden nationaliteiten en etnische groepen uit de hele wereld herbergt en tegelijkertijd een samenleving heeft weten te creëren die over het algemeen in harmonie en respect leeft?

Nog verrassender, interessanter en bijzonderder is dat de stad Almere, die slechts 44 jaar bestaat, 187 etnische groepen en 160 verschillende nationaliteiten herbergt. Wat maakt deze stad zo uniek dat er in zo'n korte tijd al zoveel inwoners uit alle hoeken van de wereld samen wonen?  

Vrouwen van Almere 101" (One on One) is een project dat door middel van een fotoreportage verrijkt met verhalen de multiculturaliteit en tolerantie van een jonge en moderne stad met de naam Almere onder de aandacht wil brengen. Er wordt op de belangrijke rol daarbij wijzen van de allochtone vrouwen die deel uitmaken van deze multi-etnische/multiculturele samenleving. Allemaal hebben zij hun eigen verhaal over hoe ze naar dit land zijn gekomen en hun eigen ervaringen in deze nieuwe stad. 

Wie zijn al deze Almeerders? Waar komen ze vandaan? En wat heeft hen hier gebracht? Wat doen ze in hun dagelijks leven en hoe dragen ze bij aan de prettige sfeer van hun stad? Iedereen heeft zijn eigen verhaal en anekdotes; sommige goed, sommige slecht, sommige waardevol en sommige droevig. Immigranten hebben allemaal iets achtergelaten in hun thuisland en zijn een nieuw leven begonnen in dit land dat hen verwelkomt. Wat trok hen aan om in Almere  te gaan wonen en wat zijn hun levenservaringen? Wat verbindt hen met deze samenleving die steeds meer cultureel divers wordt? Wat verenigt ons? 
 

Objectives


PROJECT DOELSTELLINGEN


  • De wereld laten zien, door de ogen van 20 vrouwen van 20 verschillende nationaliteiten, en hoe het is om te leven in een diverse multiculturele samenleving als Almere.

  • Het belang benadrukken van de rol van migrantenvrouwen in de multiculturele samenleving van Nederland, met name in de stad Almere. In deze eerste fase ligt de focus op Spaanstalige landen.

  • Het delen van de cultuur, tradities, gebruiken en geschiedenis van de landen van herkomst van de deelnemers.

Almere

THE NEWEST CITY IN THE NETHERLANDS

Almere is a planned city and municipality in the province of Flevoland, The Netherlands, bordering Lelystad and Zeewolde. The land on which the city sits, the Southern Flevoland polder, was reclaimed from the IJsselmeer from 1959 to 1968. The first house was finished in 1976, and Almere became a municipality in 1984.

The city is only a few decades old and has the largest population of the municipalities in Flevoland with 207,904 citizens in 2019 and the 7th largest in the Netherlands.[10] In October 2007, the city council of Almere made agreements with the government to expand the city to 350,000 inhabitants by 2030. The city is still developing as part of the Amsterdam Metropolitan Area. It is constantly exploring the current quest for greener, more sustainable and resilient urbanism. The city will be the host of the World Horticulture Exhibition Floriade 2022.

Almere

Migration

MIGRATIE IS GEEN GEMAKKELIJKE STAP

Veel mensen migreren en veel landen en steden als Almere zijn gebouwd op migranten, maar dat betekent niet dat het veranderen van land een makkelijke stap is. De stress van de migratie en de aanpassing aan het nieuwe land, om werk te vinden, om een nieuwe taal te leren, maar ook om zoveel van het oude te verliezen, kan problemen veroorzaken bij migranten.

MULTICULTURALISM

MULTICULTURALISME MAAKT DAT EEN SAMENLEVING MEER OPEN STAAT VOOR VERANDERING

Als individu brengen we allemaal verschillende ervaringen met ons mee die de samenleving waarin we ons hebben gevestigd diepgaand kunnen beïnvloeden. Almere is een multiculturele samenleving, waar immigranten een belangrijke rol spelen in de vormgeving van het culturele landschap, omdat ze hun eigen overtuigingen en houdingen hebben meegebracht die hun perceptie van hun nieuwe stad vormgeven.  Ze geven hun ervaringen en overtuigingen door aan hun kinderen en moedigen hen aan om uiteenlopende culturele praktijken te volgen die kunnen verschillen van de praktijken van de gastmaatschappij. Immigrantenkinderen groeien op in een maatschappij waar ze leren over de wereld waar hun ouders vandaan komen en tegelijkertijd over de maatschappij die ze thuis noemen.

Hoe verschillend onze achtergronden en nationaliteiten ook zijn, er zijn veel dingen die ons verbinden: vrijheid, internationalisme, globalisering, solidariteit, positivisme, empowerment, tolerantie en respect. Dit zijn waarden waarmee we allemaal hebben leren leven in deze multiculturele samenleving en die ons tot een "rijke en kleurrijke stad" maken. De samenleving en cultuur van Almere weerspiegelt uiteraard de ervaringen van haar internationale inwoners waarbij vrouwen een bijzondere rol spelen.

Importance of women

HET BELANG VAN VROUWEN IN EEN MULTICULTURELE SAMENLEVING

Vrouwen vormen van oudsher (in veel landen) de kern van het huishouden. Vrouwen zijn belangrijk bij de opvoeding van de kinderen en zijn vaak verantwoordelijk voor het huishouden, werken daarnaast ook vaak nog mee aan het gezinsinkomen. Ook zijn zij vaak belangrijk voor de continuïteit van traditie en cultuur voor volgende generaties. Daarom "zijn vrouwen een sterke verbindende factor in de samenleving en beïnvloeden zij actief, in alle aspecten van het leven, sociale verandering ".