Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Daniela
“OVERDRACHT VAN CULTUUR VIA DE GASTRONOMIE”

Ik ben Daniela en ik ben geboren in 1976 in Caracas, het epicentrum van het culturele leven in Venezuela, ook wel bekend als "de stad van de rode daken" vanwege haar oude koloniale huizen. 
Ik groeide op in een liefdevolle omgeving bij mijn moeder, mijn grootouders en overgrootmoeder die een belangrijke rol speelde in mijn leven. De herinneringen aan mijn jeugd spelen zich af rondom hun fornuizen, waar ze mij de gastronomische cultuur van mijn land en de smaken en de aroma's leerde kennen. Dit wakkerde in mij een passie voor koken aan.

Het lot bedeelde mij een leven toe van constante verandering, waarbij ik op verschillende plekken te wonen kwam. Ik verhuisde van stad naar stad en elke regio voegde zijn eigen smaken toe aan mijn culinaire repertoire.

In 2000 nam mijn leven een wending toen ik in Madrid kwam te wonen waar ik veel leerde over de Spaans-Mediterrane keuken. Destijds was de Venezolaanse keuken daar nog niet bekend en daarom begon ik mijn eigen cateringdienst "VENEK-ZUELA" - de Venezolaanse stoofpan – en werd ik een pionier in het uitdragen van onze gastronomie.

Het eerste woord van mijn zoon Alejandro was "HALLACA", een typisch Venezolaans kerstgerecht. Tegenwoordig is zijn favoriet “asado negro” (een gebraden vleesgerecht). Zo zie je dat ik, vanaf dat hij klein was, heb geprobeerd om hem hapje voor hapje onze wortels en tradities mee te geven. Thuis hebben we op zondag de traditie om typisch Venezolaans te ontbijten met “Arepas de Pabellón” (gevulde maismeelbroodjes). En bij feesten mogen "los Tequeños" (bloemdeeg gevuld met kaas) natuurlijk niet ontbreken.

Vanwege het werk van mijn man zijn we in 2012 naar Nederland verhuisd en in Almere komen wonen, een geplande stad die ons verwelkomde met haar orde, groenvoorzieningen, architectuur en rust. Heel anders dan ik gewend was.  

De taal is een grote barrière geweest. Beetje bij beetje heb ik echter het ritme van de stad en de mensen ontdekt, een veelzijdige internationale omgeving gevonden en heb ik geleerd om te integreren met de Nederlandse cultuur.

Van 2015 tot 2019 woonden we in Qatar. In deze periode combineerde ik de speciale aroma's uit het Midden-Oosten met specerijen uit Azië, wat me een scala aan culinaire kennis bracht. In 2020 keerden we terug naar Almere. Hier pak ik de draad weer op om als wereldburger een bijdrage te leveren met de rijkdom van gastronomische culturele fusie die een deel van mijn identiteit is.
 

Contentverzamelaar

Authors

Foto's, Interview en Tekst: Lyla Carrillo - van der Kaaden
Tekst Redactie: Babette Rondón
Fotostudio website: www.101studio.nl