Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Maite
“Ik zou de bergen rond Pamplona naar Nederland brengen...”

Ik kom uit Pamplona, de hoofdstad van Navarra in het noorden van Spanje, dat in het buitenland bekend staat om het San Fermín festival. Gedurende acht opeenvolgende dagen rent een groep tamme stieren door het centrum van de stad naar de arena, vergezeld door honderden lopers. De gehele dag door zijn er talloze activiteiten voor alle leeftijden, met vuurwerk, muziek, dans en eten. De rest van het jaar is Pamplona een rustige stad, met veel buitenlandse universiteitsstudenten.

Ik wilde altijd al een korte tijd in het buitenland wonen. In 2000 besloot ik dat daadwerkelijk te doen en vond ik een baan als financieel analist in Amsterdam.  Mijn eerste indruk was hoe kosmopolitisch de stad was en hoe multicultureel. Op mijn werk waren we bijna allemaal buitenlanders en tijdens de eerste maanden had ik weinig contact met de pure Nederlandse cultuur. In tegenstelling tot veel van mijn kennissen ben ik wel meteen begonnen met Nederlands te leren. 

Op het werk merkte ik dat de relatie met de leidinggevenden opener was dan in Spanje en dat de dialoog meer werd bevorderd. Ook zijn de werktijden aaneengesloten en is de lunchpauze erg kort; heel anders dan in Spanje. Daardoor heb ik aan het eind van de dag meer vrije tijd over om te sporten, te socialiseren of tijd door te brengen met familie en vrienden.

Een ander verschil is het klimaat. In Pamplona zijn er veel meer zonnige dagen met minder regen en wind. In Spanje woonde ik op minder dan een uur van de Pyreneeën en de zee, waardoor ik de mogelijkheid had om buiten te wandelen, aan bergsport te doen, te skiën of gewoon naar het strand te gaan.  Het Nederlandse landschap is mooi en heel anders omdat het een vlak land is. Als het mogelijk was, zou ik de bergen rond Pamplona naar Nederland brengen.

Ik ontmoette mijn man kort nadat ik in Amsterdam was aangekomen. Hij is half Iers en half Nederlands. Samen zochten we een betaalbaar en bij voorkeur nieuw huis. Zo vonden we in 2003 in Almere een huis dat aan alle voorwaarden voldeed en met daarnaast alle voordelen van een grote stad. De stad heeft een centrale ligging in het land en heeft veel ruimte, natuur, recreatiemogelijkheden en een goede infrastructuur en stedenbouwkundige opzet. 

Sinds we kinderen hebben vind ik het nog leuker om hier te wonen omdat de wijken kindvriendelijk zijn en er veel jonge gezinnen wonen. Als familie maken we graag fietstochten langs de Lepelaarplassen en de Oostvaardersdijk. Er is altijd veel te zien, te doen en het is superleuk voor de kinderen. Ook gaan we regelmatig naar het Stadshart, om te winkelen, naar de bibliotheek of bioscoop te gaan, of om uit eten te gaan.

We hebben een goede relatie met de buren en er wordt jaarlijks een barbecue georganiseerd die altijd een succes is. De mensen zijn open en behulpzaam wanneer iemand bijvoorbeeld ondersteuning nodig heeft bij de kinderen op school en/of op de kinderopvang. Via de buurt Facebookgroep worden we op de hoogte gehouden van activiteiten, projecten en initiatieven van instellingen en/of organisaties waar iedereen wat aan heeft. Dit is zeer nuttig omdat de gemeente de bewoners niet altijd informeert over dit soort activiteiten.

Ik heb met mijn kinderen altijd in het Spaans gesproken en mijn man spreekt in het Nederlands met ze. Mijn drie kinderen verstaan beide talen, hoewel ze de taal van hun vader beter beheersen.  Vanaf dat ze vier jaar oud waren krijgen ze elke week Spaanse les. Ze leren dan niet alleen de taal, maar ook over de Spaanse en Latijns-Amerikaanse cultuur. We proberen twee of drie keer per jaar naar Spanje te reizen om de band met de familie en vrienden niet te verliezen en zodat ze bekend blijven met hun achtergrond. Thuis is niet één van beide culturen overheersend en we koken internationale gerechten.  

Ik voel me Spaans, maar binnen Nederland voel ik me "Almeerder". Ik vind het erg verrijkend om in een multiculturele stad te leven, omdat ik leer leven met mensen met verschillende achtergronden met andere tradities en gewoontes dan ikzelf. Ik ben ook blij dat mijn kinderen niet naar het buitenland hoeven te reizen om vrienden van verschillende nationaliteiten te hebben en om andere culturen te ontmoeten en te leren kennen, want in Almere vind je ze allemaal.  
 

Contentverzamelaar

Authors

Foto's, Interview en Tekst: Lyla Carrillo - van der Kaaden
Tekst Redactie: Babette Rondón
Fotostudio website: www.101studio.nl