Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Vimala
“Eten brengt mensen samen en dankzij eten heb ik ook vrienden gemaakt in mijn nieuwe thuisland”

Ik ben Vimala. Ik ben geboren de provincie KwaZulu Natal in Zuid-Afrika. In 2017 ben ik geëmigreerd naar Nederland naar de Seizoenenbuurt Zuid in Almere Buiten. Dit is mijn verhaal.

Ik ben de vijfde generatie van een familie van Zuid-Indiase afkomst. Mijn voorouders kwamen naar Zuid-Afrika als contractarbeiders en bleven daar wonen nadat hun contract afgelopen was. Door mijn etnische achtergrond zijn mijn jeugdherinneringen doordrongen van de specerijen en smaken van het thuisland van mijn voorouders, India. Ik herinner me dat we als gezin samenkwamen voor speciale gelegenheden en dat we feest vierden met traditionele gerechten.

Zuid-Afrika is een zeer divers land met 11 officiële talen. Thuis spraken we Engels. Ik kwam ook uit een zeer sportieve familie en speelde volleybal en tennis. Ik herinner me, van toen ik klein was, de verhalen van mijn ouders en grootouders die tijdens de periode van apartheid opgroeiden. Mijn broers en zussen emigreerden in 2000 naar Nieuw-Zeeland omdat ze daar betere kansen om te werken hadden dan in Zuid-Afrika. Na de middelbare school studeerde ik Hospitality Management en Communicatie en verhuisde ik naar Johannesburg voor mijn  werk.

In 2011 werd onze eerste zoon geboren en twee jaar later onze tweede. In die tijd begonnen we ons te verdiepen in emigratie naar Australië. Maar dit bleek een duur en lang proces. Toen kreeg mijn man in februari 2016 een baan aangeboden bij ABN AMRO. Hij nam de baan aan en vertrok in juni naar Nederland. Door vertraging in het papierwerk kon ikzelf pas in februari 2017 mijn man achterna reizen met de kinderen. 

Aanvankelijk voelde het als vakantie toen we aankwamen in Nederland. Alles was spannend en nieuw, maar de taal was verwarrend. Mijn jongens konden naar een taalcentrum waar ze heel snel de Nederlandse taal leerden en dit hielp hen te integreren, nieuwe vrienden te maken en zich thuis te voelen. Vanaf april van dat jaar gingen ze naar school. Toen merkte ik pas goed hoe overweldigend het was voor mij om geen vrienden te hebben en de Nederlandse taal niet te spreken. Google Translate werd mijn beste vriend, vooral bij het boodschappen doen. Ik schreef me in voor de taalcursus voor volwassenen bij het ROC. Beetje bij beetje maakte ik vrienden onder de expats. Zij werden mijn steun en toeverlaat in mijn nieuwe thuis. Daardoor voelde ik me een stuk zekerder. 

Mijn belangrijkste doel van emigreren was mijn jongens een veiliger leven te geven met kansen om te groeien en te slagen, dus werd mijn motto ‘falen is geen optie’. Ik omarmde alle uitdagingen en veranderingen. In het begin was dat niet zo gemakkelijk want in Nederland was ik helemaal uit mijn comfortzone. Ik leerde wel nieuwe dingen die waarde toevoegden aan onze nieuwe levensstijl, zoals fietsen, en rechts rijden in plaats van links. 

In Almere kwamen we eerst in een huurhuis te wonen dat we een jaar later konden kopen. Ik hou van Almere en de diversiteit van de expatgemeenschap, het is ook centraal gelegen in het land en we wonen in een gezinsvriendelijke buurt. 

Ik heb Nederlands geleerd en ben nu eigenaar van een kleine evenementencatering. Daar heb ik mijn belangrijkste vriendschappen aan overgehouden. Het afronden van een Women's Empowerment Course, heeft me geholpen om te netwerken in Almere door bij te dragen aan verschillende ‘food events’. Eten brengt mensen samen en dankzij eten heb ik nieuwe vrienden gemaakt in mijn nieuwe thuisland.

Ik mis de Zuid-Afrikaanse zon en de prachtige bergen. Ik heb met uitdagingen te maken gehad, maar heb een geweldige echtgenoot die mij ondersteunt en een geweldige teamgenoot is.    

In mijn hart zal ik altijd Zuid-Afrikaanse blijven, maar tegelijkertijd ben ik een Nederlands staatsburger. We houden onze traditionele en culturele waarden in ere, zodat mijn kinderen hun identiteit kunnen houden. Diwali, het lichtfeest, is bijvoorbeeld een groot feest bij ons thuis. Het is een feest met heerlijk Zuid-Afrikaans eten, traditionele kleding en het is een hele culturele ervaring. Ook houden wij ons nog steeds aan onze religieuze vleesvrije maandagen en dinsdagen. We hebben een Zuid-Afrikaans-Nederlandse levensbalans gevonden die voor ons werkt. En we zijn er trots op dat we in het mooie Almere wonen.
 

Contentverzamelaar

Authors

Foto's, Interview en Tekst: Lyla Carrillo - van der Kaaden
Tekst Redactie: Babette Rondón
Fotostudio website: www.101studio.nl