Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Gebakken Yam
“Een recept uit de keuken van Blessing”

Ik ben geboren in het oosten van Nigeria in de staat Imo. Sinds 2007 woon ik in Almere Stad. Ik behoor tot de Igbo-stam en voor ons is yam een van de belangrijkste   voedingsmiddelen. We eten het voor het ontbijt, voor de lunch of als avondeten. Sommige ingrediënten, zoals de yam en de bakbananen, kan ik in Almere vinden, maar de overige ingrediënten zijn alleen te koop in Amsterdam.

Elk jaar van augustus tot september vieren we het New Yam Festival. In deze periode feesten we en uiten we onze dankbaarheid aan degenen die ons met de oogst hebben geholpen. Tijdens de feestelijkheden wordt de yam geroosterd en wordt er gedanst. De mannen dragen maskers en verschillende attributen. We zeggen: "yam is eten, en eten is yam".
 
Gebakken yam en bakbananen in palmoliesaus


BEREIDINGSTIJD 30 minuten
5 personen

ingrediënten:
1 yamwortel
5 stukken bakbanaan
1/2 liter (rode) palmolie
1 liter zonnebloemolie
3 rode middelgrote uien, gesnipperd
5 stukjes habanero peper, gesnipperd
500 gram Utazi-blaadjes
500 gram Ugba (ukpaka, Afrikaanse oliebonenzaden)
1 bouillonblokje
zout (naar smaak)

BEREIDINGSWIJZE:

  1. Schil de yamwortel, snijd in plakjes.
  2. Kook de yam in gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar.
  3. Schil de bakbananen, snijd ze in plakjes en doe ze in een kom. Voeg een beetje zout naar smaak toe en zet apart.
  4. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan.
  5. Bak de Yam aan beide kanten bruin en laat uitlekken in een kom.
  6. Volg dezelfde procedure voor de stukken bakbanaan.
  7. Verwarm voor de saus de (rode) palmolie op laag vuur.
  8. Voeg de Ugba (Ukpaka) toe, met wat zout, de gesnipperde ui en de pepers. Kook het geheel met naar smaak een bouillonblokje.
  9. Doe de saus over in een kom en voeg de Utazi toe.
  10. Serveer de saus over de gebakken yam en bakbananen.

Over yam

Yam is een eetbaar knolgewas dat in verschillende tropische gebieden wordt geteeld. De consumptie ervan is wijdverbreid in Afrika, waar het vooral wordt geproduceerd in Nigeria, Ghana en Ivoorkust. Het eiwitgehalte van yam is hoog en het is een bron van kalium, vitamine B6 en vitamine C. 

Yam kan worden gekookt, gebakken of geroosterd. Het kan geserveerd worden met een saus, maar ook als nagerecht. In Nigeria wordt de yamwortel gedroogd en tot poeder vermalen dat wordt gebruikt om soepen en puddingen te maken. Op de Filippijnen vormt een variant van de yamwortel de basis van een lokale zoetigheid die ‘halo-halo’ wordt genoemd. In Japan, daarentegen, wordt yam rauw en geraspt gegeten. 

Contentverzamelaar

Authors

Foto's, Interview en Tekst: Lyla Carrillo - van der Kaaden
Tekst Redactie: Babette Rondón
Fotostudio website: www.101studio.nl