Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Silvia
“Tehuana-klederdracht”

De traditionele Tehuana-klederdracht, zoals die gedragen wordt door de Zapotec-vrouwen uit de Isthmoregio van Tehuantepec, is een van de bekendste klederdrachten van Mexico.

Het verschilt qua ontwerp, afhankelijk van de stad waar het wordt gedragen. De huipil, een soort tuniek, en de rok zijn de belangrijkste onderdelen.

Het gewaad is gemaakt van wit satijn en/of zwart fluweel, de bloemmotieven zijn met de hand geborduurd in zijdedraad. Onder de rok wordt een katoenen onderrok gedragen met een geborduurde strook. Voor speciale gelegenheden wordt een derde kledingstuk toegevoegd, de resplandor, een hoofdtooi die gemaakt is van gesteven kant.

Bij het kostuum worden traditionele gouden sieraden gedragen, genaamd Ahogador en Doblón. Dit zijn korte kettingen van munten.

Mijn naam is Silvia en ik ben geboren in Mexico Stad in 1958. Ik heb Scheikunde en Farmabiologie gestudeerd met een specialisatie in Voedingstechnologie. Zowel in Mexico als in Nederland heb ik mijn beroep altijd met trots en plezier uitgeoefend. 
 
Toen ik in 1988 in Nederland aankwam, waren er maar tachtig Mexicanen. De liefde voor een Nederlander (mijn echtgenoot) bracht me naar dit land. Ik heb een jaar in het pittoreske plaatsje Weesp gewoond. In 1989 ben ik met mijn man en dochter verhuisd naar de nieuwe en moderne stad Almere, die ik met grote sprongen heb zien groeien.  In het begin was er alleen maar zeezand en een paar huizen. Iedereen kende elkaar en we hielpen elkaar allemaal. 
 
Eenmaal gesettled, wilde ik mijn favoriete hobby, Mexicaanse volksdans, uitoefenen. Daarom heb ik in 2004 mijn stichting Xochiquetzal op gericht, om zo in Europa bekendheid te geven aan dit onderdeel van de Mexicaanse cultuur. 
 
Door de jaren heen hebben we door middel van dans de kleur en de vreugde van Mexico overgebracht, zowel aan het Europese publiek als aan onze mede-Latijns-Amerikanen en kinderen. Mijn man is een enorme steun voor de stichting en ook mijn dochter Dulce Alondra danst met trots en plezier en de Mexicaanse dansen.
 

Contentverzamelaar

Authors

Foto's, Interview en Tekst: Lyla Carrillo - van der Kaaden
Tekst Redactie: Babette Rondón
Fotostudio website: www.101studio.nl