Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Sandra
“OVERDRACHT VAN CULTUUR DOOR MIDDEL VAN TRADITIE”

Mijn naam is Sandra en ik ben geboren in Mexico in 1971. De liefde heeft me naar Nederland gebracht, waar ik nu al 15 jaar in de stad Almere woon. Ik heb 2 kinderen die in deze stad zijn geboren en die van kleins af aan zijn opgegroeid tussen twee culturen: de Nederlandse en de Mexicaanse. 

Ik vind het heel belangrijk mijn Mexicaanse cultuur en tradities over te brengen op mijn kinderen. Op de Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag kook ik en leer ik mijn kinderen Mexicaanse gerechten te eten terwijl ik meedoe aan de "Grito" (gesynchroniseerde nationale uitroep waarbij drie keer ‘Viva Mexico!’ geroepen wordt). Ook dragen de kinderen traditiegetrouw het Mexicaanse shirt tijdens voetbalwedstrijden en bij het maken van piñatas. 

In eerste instantie begon ik met het maken van piñatas voor de verjaardag van mijn kinderen. Van deze hobby, waar ik veel plezier aan beleef, maakte ik geleidelijk aan mijn werk. Daarom besloot ik in 2011 om mijn facebookpagina en website "Piñatas Cabezonas" te openen, om een stukje van onze tradities in Nederland te kunnen delen. Door middel van de piñata's breng ik vreugde en kleur op feestjes. Ik ben er trots op dat ik deze traditie voort kan zetten met mijn kinderen, die met veel plezier helpen met het versieren van de piñatas.

DE PIÑATA’S

Een van de meest populaire theorieën over de herkomst van piñata's is dat ze afkomstig zijn uit China, waar ze een integraal onderdeel vormden van de nieuwjaarsviering. Marco Polo zou de piñata's naar Europa hebben gebracht en uiteindelijk verspreidde de traditie zich naar Spanje.

Tijdens het koloniale tijdperk in het begin van de 16e eeuw gebruikten de Augustijnse fraters de piñata als een instrument om te evangeliseren in Mexico waar het een religieuze betekenis krijgt. De piñata maakt hier deel uit van de "Aguinaldo Missen" een nachtmis die wordt gehouden op kerstavond en uiteindelijk deel uit ging maken van wat bekend staat als "Las Posadas", een negen dagen durende festiviteit. 

Oorspronkelijk waren de piñata’s gemaakt van keramieken potten of van karton in de vorm van een ster doordat er zeven uitsteeksels aan gemaakt werden, die de zeven hoofdzonden voorstelden.

De traditie evolueerde en breidde zich snel uit niet alleen in de Mexicaanse samenleving, maar ook in de rest van Latijns-Amerika en over de hele wereld. Piñata's zijn nu een integraal onderdeel van onder andere verjaardagsfeestjes voor kinderen zowel als voor volwassenen, maar ook voor bruiloften en bijvoorbeeld vrijgezellenfeestjes.
 

Contentverzamelaar

Authors

Foto's, Interview en Tekst: Lyla Carrillo - van der Kaaden
Tekst Redactie: Babette Rondón
Fotostudio website: www.101studio.nl