Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Amezary
“Vandaag, in mijn huidige fase van rouwverwerking en dankzij de lessen die ik thuis heb geleerd, ga ik verder in Almere als een sterke en onafhankelijke vrouw”

Ik ben geboren in de stad Chilpancingo in de staat Guerrero in het zuiden van Mexico. Ik ben de oudste van vier dochters. Ik ben opgegroeid met mijn grootmoeder van moederskant, die een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in mijn leven, omdat ze me heeft geleerd hoe belangrijk het is om onafhankelijk, zelfvoorzienend en hardwerkend te zijn. Dat zijn kwaliteiten die je zelden ziet bij vrouwen in een land met een machocultuur zoals Mexico. 

De staat Guerrero staat bekend om zijn gastronomie en dans. Veel Mexicaanse dansen komen hier vandaan, net zoals een grote verscheidenheid aan typisch Mexicaanse gerechten. Zo is bijvoorbeeld de "Pozole de Guerrero" (een gerecht met maïs en varkensvlees) het bekendste gerecht op nationaal niveau.

Als kind hielp ik mijn grootmoeder in haar vleeswaren kraampje op de markt. Hier worden vers bereide typische lokale gerechten verkocht. Gezinnen komen er samen om te eten en te socialiseren. Ik denk dat daar mijn smaak en passie voor de inheemse gerechten van mijn regio vandaan komt. Zozeer zelfs dat ik nu, in Nederland, mijn eigen online winkel heb voor Mexicaans eten en ingrediënten.

Ik ontmoette mijn man in Mexico-Stad toen ik werkte als organisator van een wereldwijd sportevenement. Hij was de floormanager van het Nederlandse team. We werden verliefd, hij reisde meerdere keren voor mij naar Mexico, totdat ik eind 2004 naar Almere verhuisde en trouwde. In die tijd had Almere ongeveer 172.000 inwoners. We hebben nu meer dan 213.000 inwoners.

Wat het meest indruk op me maakte toen ik hier aankwam, was de duisternis van het land in de winter en dat de winkels al om 18.00 uur dicht gingen. De straten waren leeg en er was niets te doen. Dus dat was in het begin een beetje moeilijk, want ik was gewend om de hele tijd te eten en veel mensen om me heen te hebben.  Ik ging voor mijn man en zwager werken terwijl ik Nederlands leerde. Toen mijn kinderen in 2007 en 2008 werden geboren ben ik me fulltime aan het moederschap gaan wijden.

Toen ik naar Nederland verhuisde, bleek de verandering van het dieet gevolgen voor mijn gezondheid te hebben. Ik wist niet dat ik allergisch was voor "gluten". In Mexico had ik alleen maïstortilla's gegeten en zonder dat ik mij dat realiseerde was mijn dieet alleen gebaseerd op glutenvrije producten. In Nederland kon ik geen Mexicaanse ingrediënten of producten krijgen en het Nederlandse ontbijt en de lunch zijn gebaseerd op tarwe of brood. Met de hulp van mijn overleden man ben ik begonnen met het importeren en later ook verkopen van Mexicaanse producten. In 2011 zetten we onze online shop mexicaansewinkel.nl op.

In 2012 ben ik lid geworden van een Mexicaanse volksdansgroep in Almere. We dansten op festivals, parades of privéfeesten. Ik hield van de sfeer en vond het leuk dit land kennis te laten maken met de Mexicaanse tradities. Dit gaf me ook de mogelijkheid om in contact te blijven met mijn roots en taal. Voor elke dans droegen we een ander kostuum dat typisch is voor de regio waar de dans vandaan komt. Deze outfits brengen een eerbetoon aan de Mexicaanse vrouw.

Helaas moest ik stoppen met dansen toen mijn man in november 2016 onverwacht en plotseling overleed. Het is en blijft een gebeurtenis die mijn leven en dat van mijn kinderen getekend heeft. Vandaag, in mijn huidige fase van rouwverwerking en dankzij de lessen die ik thuis heb geleerd, ga ik verder in Almere als een sterke en onafhankelijke vrouw. 

Contentverzamelaar

Authors

Foto's, Interview en Tekst: Lyla Carrillo - van der Kaaden
Tekst Redactie: Babette Rondón
Fotostudio website: www.101studio.nl