Contentverzamelaar

Contentverzamelaar

Miggonette
“Kinderen zijn hier erg mondig en dat was ik niet gewend. In Suriname zijn leerkrachten strenger, maar rechtvaardig”

Ik ben Miggonette en ik ben geboren in 1955 in Nieuw Nickerie, Suriname. Nickerie met de hoofdplaats Nieuw Nickerie is een van de 12 districten van Suriname. Het district Nickerie is de grootste rijstproducent van Suriname en ligt in het noordwesten van het land.
De grootste bevolkingsgroep in dit district vormen de Hindoestanen, gevolgd door de Javanen. Verder wonen er Creolen, Chinezen, Libanezen en Indianen. De voorouders van de Hindoestanen komen uit India. Zij kwamen na de afschaffing van de slavernij als contractarbeiders in Suriname om in de landbouw te werken. Mijn vader is een Hindoestaan. Mijn moeder is een Creoolse vrouw. Creolen, tegenwoordig zegt men Afro-Surinamers, stammen af van de voormalige Afrikaanse slaven.
Tot aan mijn middelbare school heb ik in Nieuw Nickerie gewoond. In 1972 moest ik naar de hoofdstad, Paramaribo, om verder te studeren. Na het behalen van mijn onderwijsdiploma heb ik 2 jaren in mijn geboortedistrict gewerkt en daarna in Paramaribo. In 1991 verhuisde ik met mijn vijfjarige dochter naar Nederland. Mijn ouders, broers en zussen woonden toen al een aantal jaren in Nederland.
Ik kreeg een baan op de Linnaeusschool in Amsterdam Oost. Ik moest wennen aan de manier hoe kinderen omgingen met de juf of meester. Je werd bij je voornaam genoemd. Geef je een kind een opdracht dan moet je zeggen: Wil jij dat boek aan mij geven en niet geef dat boek aan de juf. Kinderen zijn hier erg mondig en dat was ik niet gewend. In Suriname zijn leerkrachten strenger, maar rechtvaardig.
Na 8 jaar in Amsterdam in de Bijlmer gewoond te hebben verhuisde ik naar Almere. Ik kwam terecht in Almere Stad, Muziekwijk. Toen een kinderrijke buurt met een school en een supermarkt op loopafstand. Het was, en is nog steeds een prettige buurt om te wonen.
Mijn keuze viel op Almere omdat het een stad in ontwikkeling was en nog is en niet ver van Amsterdam omdat ik daar veel familie heb wonen. In Amsterdam woonde ik in een flat, 7 hoog. Ik wilde eengezinswoning waar mijn jongste die toen 7 jaar oud was lekker buiten kon spelen.
Toen ik hier pas woonde heb ik veel gefietst door Almere Poort waar toen alleen maar zand was en ook door Noorderplassen West waar toen meer bos was. Ik vond het heerlijk om zo in de natuur te fietsen. In de zomervakantie heb ik door Almere Poort en Noorderplassen gefietst. Die wijken waren niet meer te herkennen. Wauw, Almere groeit!
Ik woon nu 21 jaar in Almere en werk hier ook al 18 jaar in het basisonderwijs. Ik vind het fijn wonen in Almere. Ook kun je hier lekker fietsen en wandelen in bijvoorbeeld Pampushout, langs de Dijk of op andere leuke plekken. Regelmatig vinden er culturele activiteiten plaats in Almere. Onder andere Afrikadag, rond 1 juli Surinamedag, Diwalifeest en Phagwafeest, het Turkse festival, of het Wereldfestival Almere.
Ook is er in Almere een mooi winkelcentrum met winkels en Toko’s waar ik terecht kan voor alle Surinaamse producten. De Surinaamse keuken is onze favoriet. Maar ik kook ook graag stamppot en Nederlandse groenten. Ik voel mij helemaal thuis in Almere.

Contentverzamelaar

Authors

Foto's, Interview en Tekst: Lyla Carrillo - van der Kaaden
Tekst Redactie: Babette Rondón
Fotostudio website: www.101studio.nl