Asset Publisher

Asset Publisher

Asset Publisher

Guacamole
“Van de Keuken van Magdalena”

Ik ben geboren in Mexico City en woon sinds 2004 in de  Eilandenbuurt  in Almere. Het woord guacamole herinnert me aan mijn familie, mijn jeugd, mijn tradities en mijn land Mexico. Dit gerecht is een nationaal symbool omdat de ingrediënten de kleuren van de Mexicaanse vlag hebben. Het groen van de avocado, koriander, chilipeper en limoen, het wit van de ui en het zout en het rood van de tomaat.
 
Sinds ik in Nederland woon, blijft guacamole een hoofdrol spelen in mijn gezin en bij ons thuis. Mijn man en zoon genieten van dit gerecht dat ik klaarmaak wanneer we verjaardagen of feestjes vieren en wanneer we gasten ontvangen.
 
Als ik word uitgenodigd voor een evenement en ik moet een gerecht uit ons land meebrengen, dan is mijn heerlijke guacamole een gegarandeerd succes.
 

MEXICAANSE GUACAMOLE
BEREIDINGSTIJD 5 minuten
4 personen

Ingrediënten:
3 rijpe avocado’s
1 rijpe tomaat
1 ui
2 groene pepers
1 bosje koriander
1 citroen

BEREIDINGSWIJZE:
1. Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de pit.
2. Schep het vruchtvlees van de avocado’s met een lepel uit de schil en prak het in
      een schaaltje fijn met een vork.
3. Snipper de ui en voeg toe aan de advocadomousse.
4. Knijp de citroen uit en schep het sap door de guacamole.
5. Voeg de in stukjes gesneden tomaat en de fijngesneden koriander toe.
6. Meng het geheel goed en breng op smaak met zout.

Over de avocado
De avocadoplant is afkomstig uit Mexico en de hooglanden van Guatemala waar de Maya-beschaving waarschijnlijk begon met de domesticatie van deze vrucht. De Olmeken noemden avocado's ‘geschenken van de goden’. Het woord avocado is afgeleid van het woord ‘auacatl’ (testikel) in het Nahuatl – de taal die gesproken werd door de Azteken. In het Spaans werd er ‘aguacate’ of ‘ahuacate’ van gemaakt.

Tijdens de koloniale periode waren de Spaanse ‘conquistadores’ en de Europese ontdekkingsreizigers verantwoordelijk voor de aanvankelijke verspreiding over de wereld van deze boterzachte exotische vrucht. 
Avocado’s worden beschouwd als superfood en worden wereldwijd verhandeld. Ze zijn populair vanwege hun romige en nootachtige smaak. Ze hebben veel gezondheidsvoordelen. 
 

Asset Publisher

Authors

Photos, Interview and Text: Lyla Carrillo Quan - van der Kaaden
Text Revision: Babette Rondón
Fotostudio website: www.101studio.nl