Asset Publisher

Asset Publisher

Asset Publisher

Sichi
“Muziek is de beste schakel tussen verschillende culturen”

Ik ben geboren in Shanghai, Volksrepubliek China in 1968. In 1991 ben ik naar Nederland gekomen en in 1998 verhuisde ik naar de Noorderplassen in Almere. Dit is mijn verhaal.
 
Ik kom uit een artiestenfamilie. Mijn grootvader was bankier en speelde viool. Hij stierf toen hij 25 was en mijn grootmoeder voedde mijn vader alleen op. Mijn oma was mijn eerste muzieklerares. Ze was directrice van een muziekschool. Mijn moeder was een Chinese operazangeres en mijn vader was binnenhuisarchitect. Ik heb een jongere broer. Ons gezin woonde met drie generaties onder één dak, mijn ouders werkten en mijn grootmoeder zorgde voor ons.   
  
Ik ging naar de basisschool toen ik zes jaar oud was. Mijn broer en ik mochten alleen tv kijken in het weekend. Ik hield al van zingen toen ik een kind was en mijn droom was om zangeres te worden. Ik was ook goed in dans en werd meerdere keren geselecteerd door professionele dansgroepen. Maar ik koos voor zang.  
   
Toen ik 17 was ging ik vocale muziek studeren bij een professionele leraar aan het conservatorium van Shanghai. Toen een Nederlandse zangeres een masterclass gaf in het conservatorium van Shanghai was ik meteen fan. Helaas gaf ze geen privélessen, maar ze gaf wel les aan het conservatorium in Den Haag. Zij nodigde mij uit om te komen studeren in Nederland. Na het invullen van vele papieren en documenten besloot ik mijn geluk te beproeven in Nederland. 
   
In 1992 ging ik naar Nederland met 200 dollar op zak. Ik kocht het goedkoopste vliegticket en nam de trein naar het vliegveld in Peking. Dit was de eerste keer dat ik naar het buitenland ging. De leraar die me vocale muziek gaf op het conservatorium vroeg me: “Begrijp je wat ik zeg?” Ik wist het niet, maar zei dat ik het begreep. Toen ze besefte dat ik het niet begreep, zei ze: “Als je het niet begrijpt, moet je vragen stellen. Het is de taak van de leraar om studenten te helpen en problemen op te lossen.” Vanaf die dag leerde ik nee zeggen.  
 
Ik overwon de moeilijkheden van taal, gebrek aan geld, en de dood van zowel mijn grootmoeder als moeder in hetzelfde jaar in 1996. In 1998 studeerde ik af aan de afdeling zang van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Wat later ontmoette ik een aardige man. We kregen verkering en in 1998 zijn we verhuisd naar Almere, naar een huis aan het water omdat ik geloof dat water ons geluk en rijkdom zal brengen. Almere was toen erg rustig met veel bos. Het jaar daarop werd onze dochter geboren. Vanaf het begin spreek ik elke dag Chinees met haar.  
  
Nadat ik afgestudeerd was heb ik concerten gegeven. Ik heb soloconcerten gegeven in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en in andere concertzalen, maar ik merkte hoe moeilijk het is om daar geld mee te verdienen.
 
Toen ik betrokken raakte bij evenementen van grote bedrijven in Nederland en China en en mijn hulp gevraagd werd door de overheid, bleek ik goed te kunnen organiseren en promoten. Daarom heb ik uiteindelijk een bedrijf opgezet. 
  
Toen mijn dochter opgroeide, begon ik mij meer te richten op de opvoeding van kinderen. In 2003 heb ik in Nederland het Chinese Adopted Children’s Choir opgericht. Ik gaf gratis zangles aan de kinderen die meededen. We werden vaak uitgenodigd voor optredens, zoals voor het Chinese Nieuwjaarsoptreden. Muziek is de beste schakel tussen verschillende culturen.   
 
In 2006 verhuisde ik met mijn man en dochter naar Shanghai en ik werkte aan educatieve uitwisselingen, showplanning, training, muziekproductie en entertainmentproducties. In 2014 keerden mijn man en dochter terug naar Nederland. Ik bleef alleen achter in Shanghai om te werken en vloog elke twee maanden terug naar Nederland om hen te bezoeken. Mijn werk is altijd gericht op het bevorderen van de directe vriendschapsbanden en uitwisseling tussen China en Nederland.
 
Als gevolg van de corona-epidemie ben ik al meer dan twee jaar niet meer terug geweest naar China. Al mijn werk en plannen zijn daardoor beïnvloed en vertraagd. Het was een periode waarin ik me ben gaan toeleggen op het koken van verschillende gerechten zoals mijn boerenkool dumplings. Nu ben ik een Chinees kinderkoor en een dansgroep begonnen in Almere. Zijn eerste presentatie zal zijn bij Connecting Cultures Almere. Ik hoop in de toekomst nog meer in Almere te kunnen doen om de Chinese kunst en cultuur te verspreiden.
   
Ik hoop dat ik meer kan betekenen voor de culturele uitwisseling tussen China en Nederland zodat de vriendschapsbanden tussen tussen de twee landen van generatie op generatie kunnen worden doorgegeven.
 

Asset Publisher

Authors

Photos, Interview and Text: Lyla Carrillo Quan - van der Kaaden
Text Revision: Babette Rondón
Fotostudio website: www.101studio.nl