Asset Publisher

Asset Publisher

Asset Publisher

chinese-kale-dumplings
“Uit de keuken van Sichi”

Ik ben geboren in Shanghai, Volksrepubliek China in 1968. In 1993 ben ik naar Nederland gekomen en in 1998 verhuisde ik naar de Noorderplassen in Almere. Het typische eten dat hoort bij het Chinees Nieuwjaar zijn dumplings, die symbool staan voor voorspoed en geluk. 

Omdat ik sinds 2012 veganist ben, probeer ik allerlei soorten Nederlandse groenten. Toen vond ik boerenkool zo lekker dat ik bedacht om het eens te bakken. Het viel me op dat boerenkool bij roerbakken erg lijkt op een groente die alleen te koop is in China. Dus ik gebruik het om dumplings te maken! Na het geproefd te hebben zeiden mijn familie en vrienden dat het heerlijk was. Nederlandse vrienden zeiden dat ze nooit gedacht hadden dat boerenkool zo goed kon smaken.

Je kunt de rest van mijn verhaal lezen via deze link

CHINESE BOERENKOOLDUMPLINGS

BEREIDINGSTIJD 1 uur
4 -6  personen

Ingrediënten:
400 gram gesneden boerenkool
4 eieren
3 gedroogde chinese champignons
1 pond dumplingvellen
2 eetlepels sojasaus
1 punt pimentpoeder (allspice)
suiker
sesamolie
maïsolie

BEREIDINGSWIJZE:

  1. Roerbak drie van de eieren.
  2. Roerbak de boerenkool tot het geurig is en zet apart.
  3. Bak de champignons in olie.
  4. Voeg de sojasaus, pimentpoeder, een beetje suiker en sesamolie naar smaak toe.
  5. Meng vervolgens de eieren, champignons en groenten door elkaar.
  6. Voeg, nadat het mengsel afgekoeld is, een rauw ei toe zodat de vulling niet uit de dumpling gaat lopen.
  7. Doe in elk dumplingvel een kleine eetlepel vulling en knijp het vel stevig dicht als een soort ‘zakje’.
  8. Doe genoeg olie in een pan zodat de dumplings ondergedompeld zijn en frituur ze op laag vuur goudbruin. 

Over boerenkool
Boerenkool is een populaire breedbladige groente, de bladeren kunnen groen of paars zijn, en zijn open en gekruld. 
Vanuit historisch oogpunt lijkt boerenkool zijn oorsprong te hebben in het Middellandse Zeegebied en Klein-Azië. Tegenwoordig wordt boerenkool vooral geteeld in noordelijke landen. In deze gebieden vindt boerenkool het koele klimaat dat het nodig heeft om optimaal te groeien.
Boerenkool is zeer goed bestand tegen vorst en lagere temperaturen. Na een periode van vorst wordt boerenkool zoeter. Nederlanders zijn dol op deze groente.
Gezien de extreem lage hoeveelheid vet en het hoge vezelgehalte, en de verscheidenheid aan vitaminen – zoals A, B6, K, en C – en mineralen – zoals koper, magnesium, calcium, en kalium – wordt boerenkool beschouwd als een superfood.


Boerenkool

Boerenkool is een populaire breedbladige groente die behoort tot de botanische familie van de Brassica Oleracea of koolfamilie, en in het bijzonder tot de kruisbloemigen, net zoals broccoli, bloemkool, spruitjes en andere koolsoorten. De bladeren kunnen groen of paars zijn, en zijn open en gekruld. 
Vanuit historisch oogpunt lijkt boerenkool zijn oorsprong te hebben in het Middellandse Zeegebied en Klein-Azië. Bewijzen van de teelt van boerenkool gaan terug tot 2000 voor Christus. Later, in de 4e eeuw voor Christus, bereikte de boerenkool Griekenland. Kort daarna schijnt de krulkool ook Italië te hebben bereikt, tijdens het oude Romeinse Rijk. Later werd boerenkool over de hele wereld verbouwd, van Rusland tot de Verenigde Staten. Tegenwoordig wordt boerenkool vooral geteeld in noordelijke landen. In deze gebieden vindt boerenkool het koele klimaat dat het nodig heeft om optimaal te groeien.
Boerenkool is zeer goed bestand tegen vorst en lagere temperaturen. Na een periode van vorst wordt boerenkool zoeter. Nederlanders zijn zo dol op deze groente dat je bijna het hele jaar door zakken boerenkool, gewassen en in kleine stukjes gehakt, klaar om te koken, in de supermarkt kunt vinden. Vanuit Spanje wordt boerenkool naar Nederland geëxporteerd.
Gezien de extreem lage hoeveelheid vet en het hoge vezelgehalte, en de verscheidenheid aan vitaminen – zoals A, B6, K, en C – en mineralen – zoals koper, magnesium, calcium, en kalium – wordt boerenkool beschouwd als een superfood. 
 

Asset Publisher

Authors

Photos, Interview and Text: Lyla Carrillo Quan - van der Kaaden
Text Revision: Babette Rondón
Fotostudio website: www.101studio.nl